Ποια παιχνίδια αγαπάνε τα μωρά


Τα μωρά μέχρι και τα δύο τους χρόνια αποκτούν αμέτρητες δεξιότητες, σημαντικές για όλη τη μετέπειτα ζωή τους. Από τα πρώτα τους βήματα, μέχρι την επικοινωνία με τους γύρω τους και τη διαχείριση των συναισθημάτων τους, είναι πραγματικά θαυμαστά όλα αυτά που πετυχαίνουν τα μωρά μέσα σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα!

Στην αξιοθαύμαστη αυτή διαδικασία της ανάπτυξής τους, σημαντικό ρόλο παίζουν τα παιχνίδια με τα οποία απασχολούνται καθημερινά και εξασκούν κάθε καινούρια και συναρπαστική δυνατότητα που αποκτούν. Ποια είναι τα παιχνίδια που δεν θα πρέπει να λείψουν από το σπίτι στα κρίσιμα αυτά πρώτα χρόνια του μωρού;

Τα λούτρινα κουκλάκια

Τα λούτρινα είναι από τα λίγα παιχνίδια που μάς ακολουθούν όχι μόνο στα βρεφικά και παιδικά μας χρόνια, αλλά σε όλη μας τη ζωή! Τα μικρά παιδιά, τείνουν μάλιστα να τους δίνουν ζωή και να συμπεριφέρονται στα κουκλάκια τους σαν να ήταν μία αληθινή παρέα στο πλευρό τους. Τα μωρά, λατρεύουν να τα ζουλάνε και να νιώθουν την υφή τους στα χεράκια τους. Απολαμβάνουν την απαλότητά τους και τα κρατούν σφιχτά όταν νιώθουν νυσταγμένα και θέλουν μία παρέα για να κοιμηθούν.

Τα παιχνίδια που κάνουν περίεργους ήχους

Τα μωρά τρελαίνονται να ακούνε ήχους που δεν έχουν ξανα-ακούσει! Μάλιστα, τους αρέσουν ιδιαίτερα οι δυνατοί ήχοι και καταπιάνονται με ζήλο με οποιοδήποτε παιχνίδι τους προσφέρει αυτή την ιδιαίτερη χαρά. Οι κουδουνίστρες, τα λαστιχένια ζωάκια που κάνουν ήχους, τα παιχνίδια που παίζουν μουσική είναι μερικές μόνο επιλογές που κάνουν ιδιαίτερη εντύπωση στα μωρά στους πρώτους μήνες της ζωής τους.

Τα ξύλινα παζλ

Τα πρώτα παζλ του μωρού συνήθως είναι ξύλινα με μεγάλα κομμάτια και ζωηρά χρώματα ενώ συχνά τα κομμάτια έχουν λαβή για να μπορούν τα μωρά να τα πιάνουν πιο εύκολα. Σιγά σιγά αρχίζουν να καταλαβαίνουν ότι πρέπει να τοποθετήσουν τα κομμάτια στη θέση τους και κάνουν τις πρώτες τους προσπάθειες σε συνεργασία με έναν ενήλικο. Η στιγμή που καταφέρνουν μόνα τους να φτιάξουν το παζλ τα γεμίζει με υπέρμετρη χαρά και αυτοπεποίθηση!

Οι μπάλες

Μπορεί να μην παίζουν μπάλα ακόμα όπως οι μεγάλοι, αλλά εντυπωσιάζονται από τα πολλά είδη και τους τρόπους που οι μπάλες κινούνται και τους ξεφεύγουν από τα χέρια. Τους αρέσουν ιδιαίτερα όλες οι μπάλες που χοροπηδούν και κινούνται απρόβλεπτα στον χώρο, όπως οι τρελόμπαλες. Τις παρατηρούν με ενδιαφέρον και μπορούν να τις κυνηγούν για πολλή ώρα, χωρίς να κουράζονται.

Τα παιχνίδια με ρόδες

Αυτοκινητάκια, ζωάκια με ρόδες, αλλά και οτιδήποτε μπορούν να πιάσουν τα μωρά και να τα βοηθήσει να κινηθούν στα πρώτα τους βήματα, γίνονται αντικείμενα πειραματισμού και ενθουσιάζουν τα μωρά. Ειδικά αυτά που μπορούν να τα τραβήξουν με ένα σχοινάκι, τα τσουλάνε όπου βρουν και κολακεύονται από το γεγονός ότι είναι αυτά (τα μωρά) που ελέγχουν την πορεία τους.  

Κάθε παιχνίδι καλλιεργεί και σιγά σιγά χτίζει διαφορετικές δεξιότητες. Η ποικιλία στα παιχνίδια βοηθάει τα μωρά να αναπτύσσουν ταυτόχρονα ποικίλες δυνατότητες όπου κάθε νέα βασίζεται στις προηγούμενες. Μέσα σε λίγο καιρό τα μωρά μας μεταμορφώνονται σε μικρούς ανθρώπους που νιώθουν ότι μπορούν να κάνουν σχεδόν τα πάντα.