Τί μας αρέσει στο Ελληνικό Πάσχα


Το Πάσχα στην Ελλάδα είναι μοναδικό. Δεν είναι τυχαίο που πολλοί επισκέπτες από το εξωτερικό επιλέγουν την Ελλάδα για τις Πασχαλινές τους διακοπές, όχι τόσο για να απολαύσουν τις διακοπές τους αλλά για να ζήσουν από κοντά μία μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας με τον τρόπο που την βιώνουμε στην Ελλάδα. Τι είναι όμως αυτό που κάνει το Ελληνικό Πάσχα τόσο ξεχωριστό;

Η Μεγάλη Εβδομάδα είναι η εβδομάδα της Εκκλησίας. Οι λειτουργίες, ο στολισμός του Επιταφίου και η περιφορά του, ο μελαγχολικός ήχος της καμπάνας τη Μ.Παρασκευή και η Ανάσταση τα μεσάνυχτα του Μ.Σαββάτου πριν την Κυριακή του Πάσχα, μας βάζουν σε ένα κλίμα περισυλλογής και κατάνυξης. Ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει και όλοι ερχόμαστε λίγο πιο κοντά στους δικούς μας ανθρώπους.

Η Ανάσταση στην αποκορύφωση της Μ.Εβδομάδας μας γεμίζει χαρά. Τα παιδιά ανάβουν τις λαμπάδες τους περήφανα και παρατηρούν με θαυμασμό τα αμέτρητα φωτάκια μέσα και έξω από την Εκκλησία με μία ανείπωτη αίσθηση ευφορίας! Ένα άτομο από κάθε οικογένεια φροντίζει να διατηρήσει τη φλόγα στη δική του λαμπάδα αναμμένη για να μεταφέρει το Άγιο Φως στο σπίτι, και να ευλογήσει με τη δημιουργία ενός σταυρού στην είσοδο του σπιτιού και αυτή τη χρονιά.

Μετά την Ανάσταση όσοι έχουν νηστέψει κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής είναι η πρώτη στιγμή που θα φάνε πάλι κρέας. Η οικογένεια μαζεύεται γύρω από το τραπέζι για την παραδοσιακή μαγειρίτσα αλλά και για το τσούγκρισμα των πασχαλινών αυγών!  

Την Κυριακή του Πάσχα σε όλη την Ελλάδα επικρατεί η γιορτή! Οι οικογένειες μαζεύονται και ξεκινούν από νωρίς την προετοιμασία για το γιορτινό τραπέζι του Πάσχα στο οποίο κυριαρχεί το αρνί στη σούβλα και φυσικά τα πασχαλινά αυγά.

Τα παιδιά αναμένουν με λαχτάρα το δώρο τους από τον νονό ή τη νονά που συνήθως είναι καλά μελετημένο μετά από λεπτομερή διαβούλευση με τους γονείς.

Η σοκολάτα ξετρελαίνει επίσης τα παιδιά που το Πάσχα βγαίνει σε λογής λογής σχήματα, από αυγά και κουνελάκια έως και καμπανούλες και μαργαρίτες.

Το Πάσχα είναι μία αυθεντική οικογενειακή γιορτή που μας φέρνει όλους κοντά. Όχι μόνο στη δική μας οικογένεια αλλά όλους τους Έλληνες μαζί, σαν μία μεγάλη οικογένεια. Ακόμα κι οι ξένοι που επισκέπτονται την Ελλάδα το Πάσχα, νιώθουν για λίγο και εκείνοι Έλληνες.