Τι γιορτάζουμε τις Απόκριες


Η περίοδος της Αποκριάς είναι οι τρεις εβδομάδες πριν από τη Μεγάλη Σαρακοστή.

Ονομάστηκε έτσι επειδή τη περίοδο αυτή, οι Χριστιανοί απέχουν από το κρέας.
Ανάλογη με την ελληνική λέξη Αποκριά είναι και η λατινική λέξη Καρναβάλι (Carne=κρέας και Vale=περνάει). Λέγεται επίσης της Τυροφάγου, γιατί την εβδομάδα αυτή τρώμε μόνο γαλακτοκομικά και όχι κρέας, για να προετοιμαστούμε για τη νηστεία της Σαρακοστής.

Το έθιμο

Τις μέρες αυτές κυριαρχεί παντού το γλέντι, η συνήθεια του «μασκαρέματος», της μεταμφίεσης, που έχει παραμείνει από παλιά γιορτινά έθιμα της ρωμαϊκής εποχής, και από τις αρχαιότερες «Διονυσιακές γιορτές» των Ελλήνων, όπου οι άνθρωποι μεταμφιέζονταν, χόρευαν, τραγουδούσαν, έπιναν πολύ κρασί και το κέφι έφτανε στο απόγειο προς τιμή του θεού Διόνυσου.


Πιο παλιά το καρναβάλι γινόταν σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας με μασκαράδες, πολύ χορό, γλέντι, σάτιρα και αρκετά αστεία και παράξενα έθιμα σε κάθε περιοχή. Ήταν ευκαιρία για ξεφάντωμα, κρασί και κυρίως, πειράγματα και χαλαρότητα. Τα μεγαλύτερα κέντρα τέτοιου ξεφαντώματος ήταν, όπως και σήμερα, η Πάτρα με το περιβόητο Πατρινό Καρναβάλι, που έχει τις ρίζες του στις αρχές του 19ου αιώνα, η Ξάνθη με το διάσημο Ξανθιώτικο Καρναβάλι, που είναι και το μεγαλύτερο καρναβάλι των Βαλκανίων με πολλά λαογραφικά στοιχεία, η Πλάκα στην Αθήνα, και η Θήβα με τον περίφημο «βλάχικο γάμο» της όπου τη νύφη υποδύεται πάντα ένας άντρας.

Σε αυτό το γιορτινό κλίμα, η καλή διάθεση μεταδίδεται από άτομο σε άτομο και υπάρχει μία αίσθηση ότι όλα επιτρέπονται. Για λίγο φυσικά, γιατί δεν μπορεί φυσικά η γιορτή να κρατάει για πάντα..!